سیستم قالب عایق ماندگار پلیمری (سیستم RBS)
این سیستم یک روش برای اجرای ساختمانهای بتن مسلح درجا از نوع دیوار باربر با استفاده از قالبهای ماندگار مسطح پلیمری است. این قالبهای پلیمری دارای طولی در حدود ۱۵ تا ۲۵ سانتیمتر و ارتفاعی برابر ارتفاع طبقه بوده و بسته به نیاز دارای ضخامتهای مختلفی هستند.
از کنار هم قرار دادن قالبهای مذکور به صورت کشویی یک قالب پیوسته برای دیوار بتنی شکل میگیرد. این قالبهای سبک بوده و قابلیت حمل و نقل و نصب سریع در اجرا را دارا هستند. در یک نوع از این قالبها یک لایه ایزولاسیون پلی اروتان نیز تعبیه شده است. این قالبهای پلیمری به عنوان سطح تمام شده داخلی یا خارجی نیز میتواند مورد استفاده قرار بگیرد.
این روش اجرا در مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن مورد ارزیابی قرار گرفته و کاربرد آن در حیطه الزامات ارائه شده مجاز است.
الزامات روش اجرای ساختمانهای بتن مسلح با قالب عایق ماندگار پلیمری
- سیستم سازهای حاصل از این روش اجرای، یک سیستم سازهای دیوار باربر با دیوارهای برشی بتن مسلح است. در صورتی که در این سیستم ضوابط شکل پذیری متوسط یا زیاد بر اساس استاندادرد ۲۸۰۰ ایران و مبحث ۹ مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان طرح و اجرای ساختمانهای بتن آرمه رعایت نشود با استناد به مبحث ۹ مقررات ملی ساختمان ایران، کاربرد این سیستم صرفاً در مناطق با خطر نسبی کم و متوسط و برای ساختمانهای دارای اهمیت کم تا متوسط تا حداکثر ارتفاع ۱۰ متر مجاز است. بدیهی است در صورتی که ضوابط شکل پذیری تامین شود با رعایت ضوابط مقاومت در برابر حریق، حداکثر ارتفاع ساختمان در تمامی پهنههای لرزهخیزی کشور مطابق استاندارد ۲۸۰۰ ایران ۵۰ متر از تراز پایه است.
- ضخامت دیوارهای سازهای بتنی نباید از ۱۵ سانتیمتر کمتر باشد.
- بتن مصرفی در دیوارهای سازهای بتنی باید از نوع سازهای و با حداقل مقاومت ۲۰ مگاپاسکال و حداکثر اندازه اسمی سنگدانه مصرفی ۲۰ میلیمتر باشد.
- بارگذاری ثقلی و لرزهای این سیستم به ترتیب بر اساس مبحث ۶ مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان بارهای وارد بر ساختمان و استاندارد ۲۸۰۰ صورت گیرد.
- طراحی سازهای این سیستم بر اساس مبحث ۹ مقررات ملی ساختمان با عنوان طرح و اجرای ساختمانهای بتن آرمه یا آیین نامه ACI 318 صورت گیرد. در محاسبات و طراحی این سیستم از اثر و مقاومت قالبهای پلیمری صرف نظر شود.
- تامین ضوابط دیافراگم صلب و همچنین تامین پیوستگی و یکپارچگی برای تمامی سقفها در این سیستم الزامی است.
- اتصال سقف به دیوار در این سیستم به صورت پیوسته و یکپارچه طراحی و اجرا شده و میلگرد گذاری لازم بر این اساس در محل اتصال انجام میشود.
- رعایت الزامات مدرک فنی ESR-1223 مربوط به موسسه ICC-ES در خصوص مصالح، اجرا، نصب و … در این سیستم الزامی است.
- در خصوص این سیستم رعایت مبحث ۳ مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان حفاظت ساختمانها در مقابل حریق و همچنین الزامات نشریه شماره ۴۴۴ مربوط به مقاومت اجزای ساختمان در مقابل حریق با در نظر گرفتن ابعاد ساختمان، کاربری و وظفیه عملکردی اجزای ساختمان الزامی است.
- در صورت استفاده از قالب ماندگار نوع RBS8 محافظت از قالب ماندگار به وسیله پوشش مانع حرارتی مناسب به عمل آید که این پوشش باید دارای اتصال مکانیکی به سازه باشد. پوشش مناسب میتواند یک تخته گچی با ضخامت حداقل ۱۳ میلیمتر یا پوشش دیگکری با مقاومت معادل در برابر دمای بالا باشد. ضمناً در صورت استفاده از این نوع قالب عایق باید از نوع کندسوز باشد.
- در خصوص این سیستم رعایت مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان ایران، با عنوان صرفه جویی در مصرف انرژی الزامی است.
- صدابندی هوابرد جداکنندههای بین واحدهای مستقل و پوسته خارجی ساختمان و صدابندی سقف بین طبقات باید مطابق مبحث ۱۸ مقررات ملی ساختمان ایران با عنوان عایق بندی و تنظیم صدا تامین شود.
- ضروری است تمهیدات لازم متناسب با شرایط مختلف اقلیمی و محیطهای خورنده ایران صورت پذیرد.
- تمامی مصالح و اجزا در این سیستم اعم از معماری و سازهای از حیث هوا، زیست محیطی و .. باید بر مبنای مقررات ملی ساختمان ایران و یا آیین نامههای معتبر بین المللی به کار گرفته شود.
- توجیه اقتصادی طرح از وظایف مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن نبوده و صرفاً به عهده شرکت متقتاضی است.
- در تمامی مراحل تولید، طراحی و اجرا مسئولیت نظارت عالیه و کنترل کیفی بر عهده شرکت متقاضی است.
- اخذ گواهی نامه فنی برای محصولات تولیدی، پس از راه اندازی خط تولید کارخانه از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن الزامی است.